Până ieri am fost un membru simplu al grupului Facebook „Esti din Targu Mures daca…”. Grupul are în jur de 90.000 de membri și oferă posibilitatea de a împărtăși informații utile, interesante și distractive cu târgumureșenii. Dacă vrei să știi cum e apa la piscina municipală sau vrei să afli care este tariful pentru un examen medical la angajare, dacă ai poze și idei pe care vrei să le faci publice, să primești like-uri și aprecieri, atunci locul tău ideal este în grupul „Esti din Targu Mures daca…”.

Am constatat că grupul și-a desemnat câțiva administratori, care aveau rolul de a supraveghea respectarea regulilor bine definite. De asemenea, am observat că grupul a mai suferit câteva modificări. La un moment dat și-a schimbat administratorii, dar asta nu m-a preocupat în mod deosebit. Își creștea numărul de membri de la o zi la alta, avea inclusiv postări de genul „meniul zilei”, ceea ce justifica efortul mare depus de echipa administrativă, realizând și venituri materiale prin reclamă.

Cenzorii și-au luat rolul în serios, iar la capitolul „persoane excluse” am primit motivele clare pentru care unii au fost dați afară (postări de publicitate, folosirea unui limbaj obscen sau transmiterea live-urilor neinteresante, etc), ceea ce mi s-a părut o regulă democratică, acceptabilă. În alte grupuri se practicau metode mult mai dictatoriale, iar „Esti din Targu Mures daca…” mi se părea o excepție lăudabilă. Până acum.

Urmărind evenimentele petrecute la Parlamentul European și cunoscând modul nedrept prin care Ungaria a fost pusă la zid de către parlamentarii UE (vezi Raportul Sargentini), m-am documentat, ce acuzații sunt aduse României. Am ajuns la concluzia că și în cazul nostru este vorba de un abuz diplomatic, chiar dacă Dragnea și baronii săi merită să fie criticați. Injuriile aduse României – la fel ca și în cazul Ungariei și Poloniei – mi se par extrem de grave. De asemenea, am constatat că ONG-urile care atacă guvernele din aceste trei țări au relații foarte strânse cu fundațiile finanțate de miliardarul american George Soros. Am concluzionat această convingere printr-o caricatură.

Am dorit să împărtășesc această caricatură cu târgumureșenii, dar postarea mea a fost ștearsă. Am repetat postarea, cerând totodată explicații pentru cenzura aplicată mie, și am primit răspunsul că nu sunt permise fake news-urile și nici propaganda bolșevică. Chiar nu am înțeles, administratorul grupului cum a putut considera fake news și propagandă bolșevică postarea mea, deoarece a fost vorba de o părere pro-România, nimic mai mult. După primul șoc mi-am dat seama, că postarea fiind anti-Soros, nu a fost în concordanță cu normele ideologice ale grupului, că de fapt în spatele schimbărilor de administratori și proprietari ai grupului au fost interese politice meschine. Mi-am dat seama, de ce au fost atâtea postări de a participa la mitingurile #rezist de-a lungul ultimelor ani și de ce au fost încurajați mureșenii în ultima vreme numai la boicotarea referendumului. Postările „neconforme” au fost șterse.

În secunda următoare am părăsit grupul. Mi-a rămas doar o singură întrebare în minte, și un gust amar legat de tinerii care administrează acest grup, care participă activ la această spălare de creier. Oare cât îi plătesc „investitorii” pentru a ține sub control grupul târgumureșenilor? Oare cu câți bani s-a cumpărat comunitatea noastră virtuală? Oare ce valoare au cele 90.000 de inimi?

Facebook Comments