Központ, 2009. november 11.

Jó lenne körülnézni a saját házunk táján. Megérett-e a közösségünk az autonóm státus viselésére?

Méltók-e mai politikusaink az önálló hatékony politizálás folytatására? Képesek-e az erdélyi magyar vállalkozók összefogásra és a számunkra elegendő nyereség, a jó gazdasági környezet megteremtésére? Van-e kellő kulturális és oktatási bázisunk, van-e megfelelő együttműködés és kölcsönös támogatás saját oktatóink, tanáraink, művészeink között? Van-e összehangolt tudományos munka a magyar egyetemek munkatársai között? Van-e megkülönböztető hivatástudat, becsület és elkötelezettség az erdélyi magyar orvosokban? Vannak-e áldozatkéz papjaink, lelkészeink? Léteznek-e becsületes, jóravaló, megbízható hivatalnokaink?

Minden bizonnyal a válasz igen, a közösségünk érett. Mindig is érett volt egy jobb státus elérésére, nincs szükség önmarcangoló kritikára. Arra viszont mindenképpen szükség van, hogy mindenki nézzen szét a saját háza táján, ha lehet egy kicsit jobbak, komolyabbak, becsületesebbek legyünk. A politikusaink ne csak a hatalom megszerzésével legyenek elfoglalva, a vállalkozóink ne csak a gyors meggazdagodást keressék, a kulturális-tudományos életünk szereplői egymást támogassák és nagyobb hivatástudattal végezze munkáját az orvos, a lelkész, a tanár.

Mindenkiben éljen az autonómia gondolata, mindenki egyénileg teremtse meg maga körül az érett környezetet, ez önmagában az egész közösség sikere lesz.

Ferencz Zsombor